Få flydende overgange med de her råd.

Tre kneb, der kan hjælpe dig med at opnå den perfekte overgang

Overgange er noget af det, mange ryttere forsømmer i deres træning. Men det er en skam, for dårlige overgange koster point hos dommerne.

Nogle ryttere er gode til deres overgange det meste af tiden, men nogle gange oplever de, at de pludselig får en dårlig overgang. Det kan være frustrerende, fordi der ikke synes at være nogen åbenlys grund til fejlen.

Mange skyder med det samme skylden på hesten, men det er en dårlig ide. Dårlige overgange er altid rytterens skyld, og er et tegn på, at der behøves trænes mere på bestemte ting.

Det kan være svært at vide, hvordan du præcist skal gribe problemet an. Det første skridt er at få hjælp fra en træner. Men du kan også prøve tre effektive kneb, som vi skriver mere om senere i artiklen.

Først er det dog vigtigt at kunne genkende en flydende overgang, når du ser den. En dårlig overgang er ikke nem at overse, men er det lige, der gør en god overgang god?

 

Den perfekte overgang

En god overgang skal se flydende ud. Det skal se legende let ud, som om det slet ikke er svært eller anstrengende. Hesten skal holde sig samlet og bibeholde sin balance gennem overgangen, så den på intet tidspunkt mister rytmen. Rytmen må ikke ændre sig – det er kun gangarten, der skal det.

En nedadgående overgang er god, når hesten skifter sin vægt og energi til bagpartiet, så den nemt kan løfte sig foran. Hvis den ikke kan få bagparten ordentligt ind under sig, så vil overgangen virke uelegant og mærkelig.

Det bliver et problem selv i de “nemme” overgange fra trav til skridt, men er selvfølgelig mest tydeligt i overgangene fra galop til skridt eller galop til parade.

 

Tre kneb, der kan hjælpe dig med at opnå den perfekte overgang

Mange ryttere lægger godt mærke til, at deres overgange mangler arbejde, men ved ikke hvordan de skal gribe problemet an. Det bedste er at få hjælp af en træner, der kan holde øje med, hvad du gør og give dig råd undervejs. Men der er også nogle ting, du kan tænke over, når du rider for dig selv.

 

Kneb nummer 1: Øv dig i at bibeholde et godt sæde

Hestens balance er altafgørende i en god overgang. Rytteren har stor indflydelse på, hvor god hestens balance er. Det er derfor ekstra vigtigt, at du bibeholder et godt sæde under overgangene, så hesten kan bevare rytmen. Øv dig på at sidde tungt ned i sadlen, når du rider dine overgange. Prøv at undgå at rejse dig eller læne dig fremover. Husk også at en god dressursadel er et vigtigt redskab til god ridning og gode overgange.

I de nedadgående overgange er det desuden vigtigt, at du sætter dig tungt i sadlen. Du skal ikke tvinge din vægt igennem, men i stedet prøve at løfte ryggen og på den måde skabe forbindelse med dig og hesten. Når du kommer ned i den næste gangart, løft dit bryst for at gøre dit sæde blødere. Det vil hjælpe hesten med at have åbne og lette skuldre.

 

Kneb nummer 2: Øv én overgang ad gangen

Nogle gange kan det være overvældende for både hest at rytter at skulle forholde sig til mere end én overgang ad gangen. Vælg én overgang og arbejd på den, indtil du har mestret den. Derefter kan du bevæge dig videre til den næste. På den måde bliver du ikke frustreret, da du kan fokusere på ét problem i stedet for en række problemer.

 

Kneb nummer 3: Øv dig på dine halve parader

Hvis hesten falder sammen med det samme, du prøver at lave en overgang, så kan det være utroligt udfordrende at holde ham samlet. En måde, du kan overkomme dette problem på, er ved at gøre ham klar til overgangen, men uden at udføre den. Fortæl ham med dine hjælpere, at I skal til at lave en overgang. Lav en halv parade, brug benene, sæt dig tungt, tag lidt i tøjlen, men skub ham så videre lige før, han faktisk laver overgangen. Fortæl ham i stedet, at han skal fortsætte i samme gangart. Hver gang kan du bevæge dig tættere og tættere på faktisk at gennemføre overgangen.Til sidst står du med en flydende overgang.

 

Hvad skal du arbejde på?

Hver rytter og hest er forskellig, og har deres egne problemer. Men de her tre kneb kan hjælpe mange ryttere med at forbedre deres overgange.